LONews / Media & Cinema

(VIDEO) Filmul ‘Arhimandritul’ castiga cel de-al 7-lea premiu international

29-12-2012 10:53:17
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Filmul documentar „Arhimandritul”, în regia lui Jerzy Kalina, a câștigat Festivalul Internațional de Film Documentar și Productii de Televiziune "Radonej", din Moscova, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   "Radonej" este cel mai vechi concurs de productii de film religios, din Rusia. Acesta are loc sub înaltul patronaj al Patriarhului Kirill si al primului-ministru Dmitri Medvedev. În competiția producțiilor de televiziune, "Arhimandritul" a fost si singurul film din Polonia.

   Acesta este cel de-al 7-lea premiu pe care il primeste filmul despre Parintele Gabriel, un călugăr din Podlasie, care și-a construit singur schitul ortodox în Polonia, în localitatea Odrynki, de pe malul raului Narew.

   Arhimandritul Gabriel este unicul intemeietor si vietuitor al unui schit din pustia Kudak, aflata pe malul râului Narew. In primii ani pe care i-a trăit acolo, singur, s-a rugat într-o baraca, fără electricitate, fara apă curentă, complet izolat de lumea exterioară. După ceva timp, cu ajutorul sătenilor ortodocsi din localitate, in pustie, a fost ridicata o biserica din lemn, o mica manastire si dependintele ei. Astăzi, acest loc este vizitat de zeci de pelerini. Ei sunt atrași de personalitatea extraordinara a Arhimandritului Gabriel. Cu fiecare om isi gasea un limbaj comun, le oferea sfaturi duhovnicesti, vindecări cu ierburi si, împreună cu oamenii, construia la schit. Dar, va exista oare acest schit, pentru totdeauna? Isi va gasi pustnicul un succesor? Cei ce isi doresc sa ramana in schit, pentru viața monahală, nu pot rezista mult timp… Ei nu pot trăi fără obisnuitul confort, fara cuceririle civilizației și contactul cu colegii.

   Filmul lui Jerzy Kalina este mai mult decât o poveste despre un om excepțional și despre munca sa. În acest film se reflecta intreaga lume a noastră, globalizată, departe de valorile spirituale, cu pofta de bani și de schimb de informație.

   Grandoarea "Arhimandritul”-ui rezida, de fapt, in aceea ca autorul a reușit să atingă simultan microcosmosul local, al Belarusiei ortodoxe, dar și valorile universale, fundamentale ale vieții umane, indiferent de vârstă și de locul în lume. Pentru mulți spectatori polonezi, această imagine este, de asemenea, o descoperire surprinzatoare a bogăției de culturi si religii din zona, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Reteaua YouTube lasa la dispozitia vizitatorilor sai o varianta integrala, cu subtitrare in limba engleza, pe care o puteti vedea mai jos:

Alte premii obtinute de film:

  • 1. „Golden Melchior” în categoria "Inspirația anului", a Concursului Melchiory a reporterilor din intreaga Polonie – 2012, al Radioului Polonez.
  • 2. „Premiul Juriului” atribuit la Festivalul Catolic International al Filmelor Crestine si Programelor TV – Magnificat 2012, din Minsk, Belarus, 2012
  • 3. Premiul pentru Cel mai bun Documentar Cinematografic la Festivalul Internation de Film din Kiev Kinolitopys 2012, Ucraina
  • 4. Premiul întâi la categoria Documentare, a Festivalului de Film Internațional Ortodox "Pokrov", Kiev 2012
  • 5. „Bronze Turoni" la Festivalul Internațional de EtnoFilm Čadca – 2012, Slovacia
  • 6. Premiul întâi la categoria Documentare, a Festivalului Internațional de Caritate "Shining Angel" 2012, Moscova, Rusia.
Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV