Despre mutarea moastelor lor la Bucuresti, transportarea lor la Iasi, cu elicopterul, chiar de catre PS Episcop Emilian Lovisteanul si altele.

PS Emilian Lovisteanul: o noua carte despre Sfintii Martiri Brancoveni, in limba franceza

17-05-2016 07:47:24
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
(Foto: Orthodoxie)
PS Emilian Lovisteanul: Printii acestei lumi, intre bucuria vietii si darul nemuririi (Les Princes de ce monde entre la joie de la vie et le don de l’immortalité)

Editura Apostolia a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale a publicat o excelentă carte, despre viața și martiriul sfinților martiri Brâncoveni, semnata de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Râmnicului, intitulata: "Prinții acestei lumi între bucuria vieții și darul nemuririi".

Informatia a fost oferita de publicatia frantuzeasca Orthodoxie, care a publicat in aceste zile un amplu raport pe aceasta tema, semnat de traducatoarea Felicia Dumas. In raport, se arata:

"O carte împânzita cu multe fotografii, cele mai multe cu valoare de document istoric și ecleziastic reala, acoperind momentele esențiale ale comemorării Sfintilor Mucenici Brâncoveni (mutarea moastelor lor la Bucuresti, transportarea lor la Iasi, in 2014, cu elicopterul, la sarbatoarea Sfintei Parascheva, chiar de catre PS Episcop Emilian s.a.).

Importanța fundamentală a cărții consta in aceea ca aduce in actualitate, pentru publicul francez, viața voievodului martir si sfant Constantin Brâncoveanu, domn al Tarii Romanesti (1654-1714), decapitat la Constantinopol în 1714, împreună cu cei patru fii, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și cu sfetnicui Ianache Văcărescu, pentru mărturisirea credinței lor. Este vorba, dupa cum se arata in carte, despre 'unul dintre evenimentele cele mai sângeroase' din istoria Țării Românești.

Structurată in 12 capitole principale, cartea prezinta istoria familiei Brancoveanu - propusa ca model de viață creștină autentică, pentru fiecare familie creștină de astăzi - politica, relațiile diplomatice si culturale cu marile puteri si cu ierarhii timpului său, ctitoriile religioase (biserici și mănăstiri) și cultural-seculare (școli, tipografii, infirmerii etc.) ale Prințului Țării Românești, martiriul său (si al fiilor sai), istoria canonizării sale, comemorarea ulterioară de către Biserica Ortodoxă Română și, în special, de catre Eparhia Ramnicului, mai multe mărturii personale ale Preasfintitului Emilian Lovisteanul, privind activitățile religioase și cultural-istorice întreprinse în cinstea sfintilor martiri, protectori ai eparhiei (alături de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si de Sfantul Antim Ivireanul).

Avand, in deschidere, un fragment frumos din Psalmul 113 (21-26), cartea se incheie cu Troparul Sfinților Martiri și cu o balada minunată, care a fost dedicata acestora, de catre tradiția religioasă populară românească.

Scopul publicării unei astfel de carti în limba franceză, este explicat chiar de catre Episcopul Emilian, în 'Introducerea' cartii: "În această carte, ne-am oprit, in alegerea noastră, la prinții creștini ai istoriei noastre, la voievodul Țării Românești, Mucenicul Constantin Brâncoveanu, și la familia sa, care au slujit poporul român și Europa din timpul lor, jertfindu-se pentru credința creștină și mărturisirea adevărului Evangheliei.

Prin urmare, scopul acestei colectii, este acela de a face cunoscute, mai pe larg, viața și jertfa acestora, într-un spațiu cultural locuit de români, din Franța, Europa de Vest și din alte parti, concentrându-se pe problema familiei creștine și pe contextul istoric internațional din timpul martiriului sfânt. Sperăm ca această lucrare sa contribuie la o mai bună înțelegere a spiritualității și culturii românești, și sa construiasca punti noi de legatura, în marea familie creștină latină și franceză".

"In zilele noastre, cand asistam la o influență reală a Ortodoxiei, în Franța în special, precum și la o căutare evidentă a valorilor creștine autentice, într-o Europă care se confruntă cu eșecul decreștinarii și secularizarii sale, publicarea unei astfel de carti, care prezintă exemplul unei vieți princiare trăite în Credința Creștină Ortodoxă și mărturisirea prin mucenicie, nu poate decat sa încurajeze reflecția asupra adevăratului sens al vieții umane și să propună un model demn de urmat".
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV