Croatia vrea referendum - anti -chirilic

04-07-2014 03:15:26
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Guvernul Croat a confirmat, ieri, legalitatea semnăturilor colectate pentru un referendum împotriva utilizării scrierii sarbesti chirilice pe insemnele clădirilor de stat din Vukovar. Măsura va fi trimisa la Parlament, care va decide dacă se va apela la un referendum. 

Orașul Vukovar a suferit foarte mult în timpul războiului de independență croat. În noiembrie, o asociație de grupări naționaliste croate, alcătuită în mare parte din veterani de război, a colectat 526.000 de semnături pentru referendum, cu scopul de a ridica până la 50% (comparativ cu 33%, conform legislației în vigoare) nivelul minim pentru grupurile minoritare care trăiesc într-un oraș, de a se bucura de dreptul bilingvismului.

Un recensământ din 2011 arăta că 34% din populația orașului Vukovar este sârba, rezultând ca aceasta ar avea dreptul sa utilizeze scrierea chirilică in domeniul comunicarii publice. Acest lucru a dus la un val de proteste din partea organizațiilor naționaliste (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Susținătorii referendumului sustin ca limba chirilica ii reprezintă, simbolic, "pe cei care au atacat și distrus orașul în 1991, omorând mii de oameni".

Cu aproape un an în urmă, guvernul a început sa foloseasca semnele bilingve pe sediile centrale ale clădirilor de stat. Au urmat, de cele mai multe ori, proteste violente, iar semnele au fost indepartate ilegal. Semnăturile adunate depășesc pragul legal pentru un referendum (de 450.000, sau 10% dintre alegători). Guvernul de centru-stânga se opune ferm referendumului, conform Ansa.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV