Seminarul Halki recupereaza 190 ha de padure de la Statul Turc

23-01-2013 01:05:38
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Consiliul Fundatiilor Turciei – parte a Direcției Generale pentru Fundatii a Turciei – a aprobat zilele trecute retrocedarea a 190 de hectare de teren forestier, Seminarului Ortodox Halki (Heybeliada) din Istanbul.

   Potrivit deciziei, terenul va fi acordat proprietarului seminarului, Fundatiei Manastirii Aya Triada. Aceasta este cea mai mare retrocedare a unei proprietati catre un grup minoritar, din istoria Turciei, conform presei locale.

   Înființat în anul 1844, pe insula Heybeliada, Seminarul Halki a fost închis în 1971, în temeiul unei legi care a pus formarea religioasă și militară sub controlul statului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Era singura scoala in care putea fi educat clerul minoritatii grecesti din Turcia. Școala teologică a instruit generații de lideri ortodocși, inclusiv pe actualul Patriarh Bartolomeu I, care este unul dintre cei 900 de absolvenți.

   Guvernul turc a adoptat un decret, în august 2011, de retrocedare a tuturor bunurilor imobile confiscate, aparținând minorităților din Turcia.

   Potrivit decretului, fundațiile minorităților sunt în măsură să recupereze bunurile pe care le declarasera in 1936. Toate proprietățile imobiliare si cimitirele vor fi returnate proprietarilor de drept. Bunurile imobile, în prezent aparținând unor terți, vor fi, de asemenea, despagubite.

   Populația Turciei, de aproximativ 75 milioane de persoane, in cea mai mare parte musulmani, include aproximativ 65.000 de armeni ortodocși, 20.000 de evrei, 15.000 de sirieni (siriaci) și aproximativ 3.500 de creștini grec-ortodocși. În timp ce grupurile de armeni detin 52 de fundatii și grupurile de evrei doar 17 fundații, grec-ortodocsii au 75. Unele dintre proprietățile confiscate de la aceste fundații includ spitale, școli și cimitire.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV