US House aproba un act salvator: Turcia este obligata sa returneze proprietatile crestine

28-06-2014 04:45:09
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Conform unui raport al CNA, Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor a SUA (US House) a aprobat un act legat de bisericile crestine din Turcia (HR 4347), introdus de către președintele Ed Royce, care necesită un raport anual al Departamentului de Stat cu privire la statutul proprietăților creștine confiscate sau nereturnate, din Turcia și din partea de nord a Ciprului. 

Royce a spus: "Am fost mult timp preocupat de faptul că sit-urile crestine de patrimoniu din Turcia au fost deteriorate și dispar în urma politicilor guvernamentale ostile. În ciuda afirmatiilor optimiste ale liderilor turci, majoritatea proprietatilor religioase rămân nereturnate". 

Este vorba aici, a adăugat el, despre legislația Parlamentului turc "de convertire a catedralei reper Agia Sofia din Istanbul, din muzeu in moschee". 

"Prin aprobarea acestui act, SUA transmite un mesaj Turciei, conform caruia aceasta trebuie să retrocedeze proprietățile bisericești proprietarilor de drept, asigurand o evaluare obiectivă a progresului facut în fiecare an", a concluzionat el. 

Proiectul de lege, care a fost prezentat de către Royce și liderul minorității, Eliot Engel, întărește legislația anterioară (HR 306), care a fost adoptată în unanimitate de către Congres în decembrie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și a făcut apel la Turcia să își respecte obligațiile internaționale și să returneze averile confiscate din Bisericile Creștine și sa respecte pe deplin drepturile creștinilor de a-si practica propria religie. 

Legislația solicită în mod special secretarului american sa înregistreze toate bisericile creștine, lăcașurile de cult și alte proprietăți bisericești, inclusiv valorile mobiliare, cum ar fi operele si obiectele de artă din Turcia și zonele din Republica Cipru aflate sub ocupație militară turca, furate, confiscate sau ilegal scoase de sub dreptul de proprietate al Bisericii Crestine. 

Este nevoie, de asemenea, de un rezumat al informațiilor care să fie incluse în rapoartele anuale ale drepturilor omului și ale libertăților religioase ale Departamentului de Stat. 

Legislația a fost promovata de organizațiile Greco-Americana si Armeano-Americana. 

După invazia turca din nord, bisericile au fost vandalizate și jefuite, și icoanele, frescele și mozaicurile au fost indepartate. O mare parte din lucrurile furate au fost urmărite pe piețele comerțului de antichități ilegal din Europa și la licitațiile din întreaga lume. 

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV