Sfanta Teodora de la Sihla - despre cel ce a fost sotul sau, vietuirea in pestera si rugaciune - un nou material VIDEO.

Sfanta Teodora de la Sihla - VIDEO - despre fostul ei sot, vietuirea in pestera si rugaciune

06-08-2017 20:18:17
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Foto: Icoana SFANTA TEODORA DE LA SIHLA

Licenta de utilizare:  By Es creación del Monasterio Sihastria, Rumania. [Public domain], via Wikimedia Commons

Peștera Sfintei Teodora de la Sihla – loc de pelerinaj și rugăciune...


Acesta este titlul unui nou film realizat de publicatia Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, despre locul de pelerinaj si de rugaciune in care a vietuit Sfanta Teodora de la Sihla. Materialul video scurt are o durata de 1:40, iar la momentul postarii acestuia pe contul propriu Youtube a fost insotit de cantarea: Bucură-te, Cuvioasă Teodora, a Moldovei duhovnicească floare! Filmul Peștera Sfintei Teodora de la Sihla – loc de pelerinaj și rugăciune... a fost preluat in programul VIDEO-Noutati Lacasuri Ortodoxe in timp real, printr-un cod de distribuire.


Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, nascuta in jurul anului 1650, la Vânători-Neamț, Neamț, este cinstita in mod deosebit in ziua de 7 august a fiecarui an, alaturi de Sfantul Cuvios Dometie Persulsi de Sfantul Ierarh Narcis, arhiepiscop al Ierusalimului.


Fiica de boier, Sfanta teodora de la Sihla a fost căsătorită, contra voinței sale, si nevând copii, soții hotărăsc împreună să se calugărească: sotul, in Mănăstirea Poiana Mărului, Sfanta teodora de la Sihla (la varsta de aproape 30 de ani) - la Manastirea Vărzărești.


Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

Ulterior s-a retras 10 ani in Munții Buzăului (la Schitul rupestru Fundătura, Agatonul Nou). Au urmat Mănăstirea Neamț si schitul Sihăstria din Muntii Neamtului.


"Sihlă” înseamnă pădure deasă de copaci tineri; hățiș. Aici, Sfanta Teodora de la Sihla a locuit într-o chilie aflată sub stânci, in care vietuise un sihastru bătrân. Nu dupa mult timp, aceasta a cedat chilia sa mai multor calugarite refugiate, mutandu-se intr-o pestera... (prezentata in materialul video)

Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

După moarte, trupul i-a rămas în peștera. Afland de moartea sa, soțul ei, călugăriul Elefterie, a parasit Manastirea Poiana Mărului și si-a petrecut ultimii 10 ani la Sihăstria, aproape de locul de odihnă al... soției sale.


Schitul Sihla s-a intemeiat in anul 1725. Rămasă înmormântată aici până prin anii 1828-1834, în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la Lavra Pecerska din Kiev⁠. (LONews)
Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV